Sosyal Medya Danışmanlığı Nedir?

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte sosyal medya kullanımı da giderek artar bir hale geldi. Bu artıştan faydalanmak isteyen ve buradaki büyük kitleleri kendi lehine kullanmak isteyen markalar, sosyal medya kullanıcıları ile iş birliği içinde çalışmaya başladılar. Bu sayede markalar seslerini daha geniş bir platformda duyurma imkanına erişebilmektedirler. Hal böyle olunca sektöre hakim olmayan markalar piyasadaki rakiplerinin gerisinde kalmamak ve daha aktif kazanç sağlayabilmek için sosyal medya danışmanlarından yardım almaktadır.

Sosyal medya danışmanı ya da sosyal medya uzmanı olarak bilinen kişiler; hem markanın bilinirliğini hem de satış yapmasını arttırıcı nitelikte politikalar uygulamak üzere çalışmalar sağlar. Geliştirdikleri pazarlama fikirleri sayesinde hedef kitle ile aralarında daha yakın bir bağ kurmaktadırlar. Kurumlar, markalar ve firmalar daha özgün ve yaratıcı fikirlere sahip olan danışmanlar ile müşterilerine sosyal medya üzerinden ulaşmayı hedeflemektedir. İşletmeler daha donanımlı ve alana daha hakim olan kişilerin rehberliğine gereksinim duyar.

Sosyal Medya Danışmanı Ne Yapar?

Sosyal medya danışmanları bütünsel bir bakış açısıyla yaklaşarak sosyal medya üzerinde oluşturdukları algı yönetimiyle markalara imaj sağlamaktadır. Danışmanların yapmakla yükümlü oldukları bazı görevler vardır. Gelin birlikte bir sosyal medya danışmanında olması gereken özelliklere bakalım.

  • Üretken, donanımlı ve dinamik bir yapıya sahip olması gerekir. Sürekli canlı ve hareketli olan bu piyasada aktif bir rol almalıdır.
  • Markalar ile direkt iletişim halinde olduğu ve sektöre yön verecek müdahalelerde bulunduğu için iletişiminin kuvvetli olması gerekmektedir. Çalıştığı markanın sosyal medya hesaplarını iyi analiz edebilmelidir.
  • Sosyal medya nedir, nasıl kullanılır, nasıl yönetilir? gibi soruların cevabını verebilmelidir. Bunları öğrenmek için verilen sosyal medya uzmanlığı eğitimi gibi ilgili eğitimleri alarak kendilerini daha donanımlı bir hale getirebilirler.
  • Halihazırda bir hesaba sahip olmayan işletmelerin hesaplarının kurulması noktasında da etkin bir rol alır. Bu hesapların eksik kaldığı noktaları tespit ederek iyileştirmeler yapması hem marka için hem de danışmanın alanda başarısı için oldukça önemlidir. Markanın sosyal medya hesabı, bilinirlik ve tanıtım açısından kritik bir noktadır. Bu yüzden dikkat çekici ve anlaşılır içerikler oluşturulmaya özen göstermek gerekir.
  • Sosyal medya danışmanı bir nevi rehberlik görevi de gördüğü için markanın web sitesi, adresi, logosu, iletişim bilgileri ve benzeri verilerin de sosyal medya üzerine eklenmesinden sorumludur.
  • Organik bir kitleye hitap etmeyi odak noktası kabul ederek etkileşimi yüksek tutmaya çalışmalıdır. Gelen etkileşimler sayesinde oluşan performansı yorumlayabilmeli, analiz ederek firmaya sunabilmelidir. Günün hangi saatlerinde paylaşımlar daha fazla kitleye hitap ediyor? Haftada kaç kez ve hangi zamanlarda gönderiler paylaşılmalı? Paylaşılan bu gönderiler ve yazılı metnin uyumu nasıl olmalı? gibi pek çok soru işaretini giderici yönlendirmelerde bulunur.
  • Markanın tanıtılması ve bilinirliği konusunda yapması gereken yönlendirmeleri yapmadan önce sektör araştırması yapması gerekir. Danışmanlığını yaptığı firmanın hangi iş sektöründe olduğu, hangi aralıktaki kitlelere daha çok hitap ettiğini tespit etmesi izlenilecek yolun oluşturulmasında önemlidir. Hatta demografik veriler üzerinden de yapılan çalışmaların seyri planlanabilir.
  • Son olarak kendi çalıştığı firma dışında, rakip firmalar hakkında da bilgi sahibi olması ve kıyaslama yapması gerekir. Bu karşılaştırmalar sayesinde yapılacak iyileştirmeler veya revizeler de daha sağlıklı bir şekilde tespit edilmiş olacaktır.

Sosyal Medya Danışmanlığı Nasıl Yapılır?

Pek çok alanda olduğu için sosyal medya danışmanlığı alanında çalışabilmek için de belli bir bilgi birikimine ihtiyaç duyulur. Ancak henüz bu bölüm üniversitelerde okutulan bir bölüm değildir. Hal böyle olunca bu alanda çalışmak isteyen kişilerin bazı eğitimleri alarak kendilerini geliştirmeleri ve tecrübe kazanmaları gerekir. Temel düzeyde bir giriş yapmak için sosyal medya eğitimi almak sizin için bir alternatif olabilir.

  • Araştırma ve Doğru Analiz

Bu alanda çalışmak istiyorsanız araştırmayı ve öğrenmeyi sevmelisiniz. Çünkü işin büyük çoğunluğu araştırarak ve sürekli yenilikleri takip ederek mümkün olmakta. Yeni ve özgün fikirleri çalıştığını markalar ile paylaşarak onları daha etkin bir konuma taşımalısınız. İşin teorik kısmını mümkün olduğunca iyi bilmenin yanı sıra bunu uygulamaya da başarılı bir şekilde dökebilmelisiniz. Ardından kendinize çalışmak için bir firma ya da müşteri aramalısınız. Çalışacağınız sektörü ne olacağını işin başında da belirleyebilirsiniz. Kendinizi yakın hissettiğiniz ya da tecrübeli olduğunuz bir sektörde tutunma şansınız daha yüksek olacaktır. İlk etapta daha küçük firmalar ile çalışmak sizi zorlamayacağı için tecrübe kazanmanız açısından fayda sağlar.

  • İçerik Oluşturma

Gelelim içerik üretme kısmına. Sosyal medya danışmanlığı yapan her birey markasının içeriklerini, bu içeriklerin paylaşılacak platformunu ve zaman dilimini iyice araştırmalı ve analiz etmelidir. Hangi sosyal medya platformunun, paylaşımlar için daha etkili olacağının tespiti konusunda ciddi bir çalışma yapmayı göz ardı etmemesi gerekiyor. Üretilen içerikler, markaların web sitelerinde SEO uyumlu olmasına dikkat edilmelidir. Bu sayede markanın organik bir şekilde yükselmesi ve içeriklerinin daha geniş kitlelere ulaşması sağlanır. Hedef kitle göz önünde bulundurularak hazırlanan içeriklerin geri dönüşü artı yönde olacaktır.

  • Doğru Finans Yönetimi

Markalar sosyal medya üzerinden yapılan harcamalara belli bir bütçe ayırır. Bu bütçenin en doğru şekilde kullanılması ve kar odaklı çalışılması konusunda da hassastırlar. Özellikle görece daha düşük bütçeye sahip yerel markalar ile çalışıyorsanız, elinizdeki bütçe doğrultusunda mümkün olan en iyi performansı göstermelisiniz. Az miktar ile çok işler başarmak için yeniliğe ve değişime açık olmalısınız. Çalıştığınız marka ile her an iletişim kurabilmeye özen göstermeli, aylık ve yıllık raporları anlaşılır bir şekilde sunmalısınız. Yapılan işi doğru planlamanın yanında finans yönetimi konusunda da eğitimli olmak her anlamda avantaj sağlayacaktır.

Sosyal Medya Danışmanlık Ücretleri

Dünya çapında yaygın bir kullanım haline gelen sosyal medya, markaların kariyerleri doğrultusunda dahil olmaya başladıkları bir dünya. Sosyal medya danışmanlığı ise bu uçsuz bucaksız alanda geniş bir istihdam yelpazesine sahip olan bir meslek grubu. Bu alanda uzmanlaşmış insanların pek çok farklı sektörde çalışması mümkün. Bunun için sürekli arayış haline olmalı ve çalışacağınız müşterileri belirlerken kendi yeterliliklerinizi değerlendirmeniz gerekmektedir. Size gelen teklifleri analiz ederek doğru bir marka ile çalışmaya başlayabilirsiniz.

Global markaların danışmanları ile olan ilişkisi ve danışmanların görevleri ile yerel markaların danışmanlarının çalışma stilleri aynı değildir. Bir marka birden fazla sosyal medya danışmanı ile çalışabilir. Çalışanlarına ayırdığı finans, sağladığı kazanca veya çalışanın mesaisine göre değişiklik gösterebilir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*