SEO Çalışması Nedir, Neden Önemli?

Web siteleri için oldukça önemli olan SEO yani Search Engine Optimization, arama motorlarının daha kolay taraması yani istenilen veriye daha kolay ulaşılmasını sağlayan teknik bir düzenlemedir. Doğru SEO uygulamaları sayesinde, web siteleri arama motorlarının çok daha üst sıralarında yer alır.

İnternette yer alan bilgi, hizmet veya satışlara kolay erişim sağlayan bir sistemdir. Reklam gelirini artırarak internetten kazanç elde etme şansı yaratır. Özellikle yeni kurulan internet sitelerinin SEO çalışması yapması önemlidir.

SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

İnternet sitelerinin, ilk kurulduğu andan itibaren belli aralıklarla popülaritesini değerlendirmek gerekir. Arama motorlarında hangi sırada yer aldığı belirlenir ve reklam alma kapasitesi ölçülür. Uzmanlar tarafından site için yapılan teknik çalışmalar ve tanıtımlar, sıralamanın şekillenmesinde belirleyici olacaktır. Tüm bu işlemlere SEO çalışması adı verilir.

SEO Çalışması Neden Önemlidir?

SEO Çalışması Neden Önemlidir?

Aramalarda daha üst sıralarda yer almak web sitesinin kalıcı olması açısından önemlidir. Bunun için; site içi SEO’nun ve site dışı SEO’nun beraber yapılması gerekir.

Site içi SEO;kısaca site içi optimizasyon adı verilen uygulama, web sitesinin kullanıcı sayısı, kullanıcıların sitede kalma süresi ve başka sayfalara geçiş gibi veriler web sitelerinin potansiyelini belirler. Site içi SEO çalışması yapılırken;

  • İlk olarak siteye yüklenen bilgilerin özgün ve kaliteli olması dikkate alınır.
  • Okuyucunun dikkatini çeken, sıkmayan, yazım hatası bulunmayan ve başlık ile uyumlu olan içerik sayesinde, arama motorlarında daha üst sıralara yerleşmek mümkündür.
  • İçerik ile birlikte kullanılan resimlerin net ve özgün olması da site içi SEO açısından önemli olur.
  • Yine sitenin tasarım ve hızı, arama motorlarında üst sıralara çıkmak açısından önemlidir.
  • Yani siteye eklenen içerik sayısından çok kaliteli şekilde hazırlanmış, doğru ve akıcı bilgi veren içerik önemlidir.
  • Web sitesine bilgi yüklemeden önce ziyaretçilerin eğimini kavramak ve ilgi çekici konuların belirlenmesi SEO çalışmasının başarılı olmasını sağlar.
  • Site dışı SEO; site dışı optimizasyon adı verilen site dışı SEO, farklı kalıplar kullanılarak yapılır. Başka sitelere gönderilen tanıtım yazıları ve alınan yorumlar birer backlinktir. Site dışı optimizasyonun başarılı olması için, fazla sayıda backlink almak gerekir.

Hemen Çıkma Oranını Minimuma İndirmek

Hemen çıkma oranı (bounce rate), web sitenizde ziyaretçilerin tek bir sayfada kalmak suretiyle hemen sitenizden ayrılmalarını ifade eder. Web sitenizin trafiğini arttırmak için önemli bir konudur çünkü yüksek bir hemen çıkma oranı, ziyaretçilerin sitenizde uzun süre kalmamaları ve dolayısıyla daha az sayfa görüntülemesi yapmaları anlamına gelir. Hemen çıkma oranını minimuma indirmek için birkaç yol vardır.

İlk olarak, içeriklerinizin kalitesini arttırmak hemen çıkma oranını azaltmanıza yardımcı olabilir. Kullanıcıların içeriğinizi değerli ve faydalı bulmalarını sağlar ve dolayısıyla daha uzun süre içeriğinizde kalmaktadır. İçeriklerinizin SEO dostu olması, arama motorları tarafından daha kolay bulunmasını ve daha yüksek sıralamalar elde etmenizi sağlar.

Hemen Çıkma Oranını Minimuma İndirmek

Web sitenizin tasarımını ve kullanımını optimize etmelisiniz. Kullanıcıların sitenizde daha rahat ve daha kolay navige edebilmelerini sağlar. Örneğin, menülerinizin net ve anlaşılır olması, arama özelliğinin kullanılabilir olması ve sayfalar arası geçişlerin kolay olması hemen çıkma oranını azaltabilir.

Web sitenizde etkileşimli içerikler sunmalısınız. Kullanıcıların içeriğinizle etkileşimde kalmakta ve daha fazla sayfa görüntülemesi yapmaktadır. Örneğin, anketler, sosyal medya paylaşımına izin verme, yorumlar vb. içeriğinizi daha etkileşimli hale getirebilir.

Hemen çıkma oranını minimuma indirmek için kaliteli içerik oluşturmak, web sitenizin tasarımını ve kullanımını optimize etmek ve etkileşimli içerikler sunmak gibi faktörler önemlidir. Web sitenizin yüklenme hızını da optimize etmelisiniz. Yavaş yüklenen bir web sitesi, ziyaretçilerin sitenizden hemen ayrılmasına neden olabilir. Web sitenizin yüklenme hızını arttırmak için gereken önlemleri almalısınız. Örneğin, resimleri optimize etmek, kodları temizlemek ya da sunucu yerini değiştirmek gibi önlemler alabilirsiniz.

Web sitenizin mobil dostu olması da hemen çıkma oranını azaltmanıza yardımcı olabilir. Çünkü, günümüzde pek çok insan teknolojik mobil cihazlarını kullanarak internete bağlanıyor. Eğer web siteniz mobil cihazlar için optimize edilmemişse, ziyaretçiler sitenizi kullanmakta zorlanabilirler ve dolayısıyla hemen çıkma oranınız yüksek olabilir.

Web sitenizde call-to-action(CTA) öğeleri kullanmalısınız. Ziyaretçilerin sitenizde daha fazla zaman geçirmelerini ve daha fazla sayfa görüntülemesi yapmalarını sağlar. Örneğin, bir blog yazısının altında “daha fazla oku” ya da bir e-ticaret sitesinde “ürünleri incele” gibi CTA öğeleri kullanabilirsiniz.

Hemen çıkma oranını minimuma indirmek için, kaliteli içerik oluşturmak, web sitenizin tasarımını ve kullanımını optimize etmek, etkileşimli içerikler sunmak, web sitenizin yüklenme hızını arttırmak, mobil dostu olmasını sağlamak ve CTA öğeleri kullanmak gibi faktörler önemlidir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*