DNS Kayıdı Nedir, Nasıl Kayıt Edilir?

DNS kayıt yönetimi ile ilgili açıklamalara geçmeden önce, DNS’in “Alan Adı Sistemi” anlamına geldiğini ve bir web sitesine ait alan adının sunucunun IP adresine yönlendirilmesi için kullanıldığını hatırlatmakta yarar var.

DNS, alan adlarını gerçek web sunucularına bağlayarak İnternet üzerindeki trafiğin yönlendirilmesine yardımcı olur. Web tarayıcısına girilen URL, DNS tarafından o web sitesinin verilerinin depolandığı sunucunun IP adresine bağlamaya çalışır.

DNS, alan adlarını değiştirmeden hosting sağlayıcınızı değiştirmenize olanak tanır.

DNS Kaydı Nedir?

DNS’in verileri alan adlarıyla ilişkilendirmesi, alan adınıza gelen trafiğin hem web sitesi hem de e-posta açısından doğru şekilde yönlendirilmesini sağlar. DNS kayıtları, bir alan adını web tabanlı bir hizmetle ilişkilendirir.

dns kayıdı nedir?

DNS kaydının birincil amacı, web sitenizi internette aranabilir ve erişilebilir kılmaktır. Alan adının sunucunuzun IP adresine yönlendirilmesi için bir dizi işlem aracılığıyla gerçekleşir.

Her web sitesinin belirli bir IP adresi vardır ve DNS kayıtları, IP adresini alan adıyla eşleştirir, böylece kullanıcıların domain’lere karşılık gelen sayısal değerleri hatırlamasına gerek kalmaz.

NS (Name Server), web sunucularına benzeyen web siteleri veya uygulamaları sunmak yerine DNS kayıtlarını depolayacak şekilde yapılandırılmış sunuculardır. NS’ler alan adı kayıt şirketi tarafından belirtilmelidir.

Herhangi bir DNS kaydını değiştirmek istediğinizde, NS’lerdeki DNS kayıtlarını da değiştirmeniz gerekir. DNS ayarlarınızda değişiklik yaparken, doğru NS’lerin etkin olduğundan emin olmalısınız.

DNS kayıtlarının güzel yanı, sunucuları değiştirseniz bile alan adınızı korumanıza izin vermeleridir. Yeni bir sunucuya veya hosting şirketine geçiş yaptığınızda, alan adınızın site ziyaretçilerini doğru IP adresine yönlendirmesi için kayıtların güncellenmesi gerekir.

Doğru DNS Kayıtlarının sağlanması, işlevsel bir web sitesi için gerekli bir adımdır.

DNS Kayıt Yönetimi Nedir?

DNS kayıt yönetimi; DNS kayıtlarınızı güncellemenizi sağlayan işlemlerdir. DNS ayarları genellikle sunucu kontrol panelinden kolaylıkla yapılabilir.

Genel olarak, yalnızca sunucuları veya web barındırıcınızı değiştirdiğinizde DNS kayıtlarınızı güncellemeniz gerekir.

DNS Kayıt Türleri Nelerdir?

Farklı DNS kayıt türleri arasında sadece 4 veya 5 tür DNS kaydı çoğunlukla kullanılır. Farklı türdeki DNS kayıtlarını anlamak, yeni bir sunucuya geçiş yapanların işini kolaylaştırabilir. Önemli amaçlara hizmet eden DNS kayıt tipleri aşağıdaki listelediğimiz gibidir.

  1. CNAME (Canonical Name): DNS kayıtları, bir alan adını diğerine yönlendirmenizi, bir alt alanı birincil veya standart alanla ilişkilendirmenizi sağlar.
  2. A: Alan adınız belirli bir IP adresine yönlendirildiği için sunucu değişikliğinde güncellenmesi en önemli olan DNS kaydı türüdür. Bir alan adını veya bir alt alan adını bir IPv4 adresine yönlendirmek için kullanılır. (Bir web sunucusu IPv4 adresi yerine bir IPv6 adresi kullanıyorsa, A kaydı yerine bir AAAA kaydı kullanılır.)
  3. AAAA: Bir alan adını IPv4 yerine IPv6’ya yönlendirmeyi sağlar.
  4. TXT: Siteniz hakkında farklı kaynaklara bilgi sunan ve domain sahiplerinin belirli domain’ler ile belirli metinleri veya cümleleri ilişkilendirmelerine izin veren DNS kayıtlarıdır. Herhangi bir rastgele metni bir alan adıyla ilişkilendirmek için kullanılır. Genellikle TXT kayıtları, e-posta teslim edilebilirliğini iyileştirmek ve spam gönderirken alan adını kötüye kullanan spam yayanlara karşı koruma sağlamak için SPF kayıtlarını bir alan adıyla ilişkilendirmek için kullanılır.

SSL sertifikasını doğrulama işlemi sırasında sertifika yetkilisine bilgi sağlamak için kullanılan CAA ve ters DNS için kullanılan PTR da DNS kaydı türlerindendir.

Bütün bunlar karmaşık gelebilir ve çoğu durumda kayıtlara dokunmanıza gerek kalmaz ve çoğu hosting firmasının teknik destek ekibi sizin için bunları halledebilir.

DNS Kayıt Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Ücretsiz olarak kullanılabilen DNS sorgulama araçları, belirli bir domain hakkında detaylara sahip olmanızı sağlar. Herhangi bir web sitesinin DNS kayıtlarını bulmak için çeşitli web sitelerinde yer alan DNS Sorgulama araçlarını kullanabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*